Održana prva konferencija za zagovaranje prava organizirana od strane izbjegličkih i migrantskih aktivista!

Large_p1000036

U srijedu 7.12. u hotelu Sheraton održana je prva Nacionalna konferencija o promicanju prava migranata i izbjeglica u Hrvatskoj, koje su sadržajno osmislili, proveli i vodili migrantski i izbjeglički aktivisti i aktivistkinje, zagovarači za ljudska prava, odnosno stručnjaci i stručnjakinje u temi integracije. Aktiviste je u pripremama i logistici podržao Centar za mirovne studije u sklopu europskog projekta 2incING, osmišljen s ciljem jačanja zagovaračkih kapaciteta izbjeglica i migranata.

Konferencija je bila podijeljena u dva dijela – u jutarnjoj sesiji održana su četiri world cafe stola s temama koje su aktivisti identificirali kao glavna zagovaračka područja u kojima se ljudi susreću sa najviše barijera. To su bile teme obrazovanja, koju su vodili Semih Adiguzel i Fadzai Musakama, tema zapošljavanja, pod vodstvom Yusufa Yalsiza i Nawara Ghanima, zdravstvene skrbi, pod vodstvom Salama al-Nidawija i Abdouliea Jobea, i statusnih i viznih pitanja, koje su vodili Hamidat Oladayo Hassan i Mohammad Shafi Rassa. Na world cafe sesijama aktivno su sudjelovali i predstavnici različitih državnih institucija i gradova, lokalnog stanovništa, predstavnici udruga, istraživačkih instituta, kao i druge izbjeglice i migranti, te se zajednički radilo na prijedlozima rješenja politika i procedura koje bi rješavale izložene probleme. Neki od glavnih problema koji su istaknuti – nepostojanje kvalitetnog i održivog tečaja hrvatskog jezika, manjak studentskih prava za sve studente strance, problemi nepriznavanja inozemnih diploma i teški pristup dokvalifikacijskim programima, problemi upisa izbjeglica u HZZO sustav i nepostojanje prevoditelja u zdravstvenim uslugama, nedostatak konzularnih predstavništava i problematika dugotrajnog stjecanja stalnog boravka. U popodnevnom dijelu konferencije glavni problemi, kao i preporuke za promjene politka iz jutarnjih sesija predstavljeni su kroz panel na kojem su se s dijeljenjem osobnih priča i preporuka priključile gošće Lynder Musimbi Libese i Safaa Salem, te predstavnik nepalske zajednice u Zagrebu Sunil Bam, koji je pak opisao neke od problema s kojima se u Hrvatskoj susreću migrantski radnici.

Konferencija se organizirala po uzoru i u suradnji s izbjeglički vođenom inicijativom G-100 pod vodstvom Diaspora Network Alliance, koja organizira serije G100 konferencija vođenih od strane izbjeglica u različitim zemljama Europe, te je i jedan od predstavnika G-100 inicijative, Ayham Saif, također bio jedan od gostiju konferencije u Hrvatskoj.  

 

Projekt 2incING je financiran iz fonda Europske unije za azil, migracije i integraciju (AMIF). Nositelj projekta je Centar za mirovne studije (Hrvatska), a partneri su Aditus (Malta), ECRE – European Council for Refugees and Exiles (Belgija), Greek Forum for Refugees (Grčka), Refugee Academy s Vrije sveučilišta Amsterdam (Nizozemska) i Syrian Volunteers Netherlands (Nizozemska).

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.