Obilježavanje Svjetskog dana migranata

Large_izbjeglice_iz_ruande-web

Povodom Svjetskog dana migranata, 18. prosinca 2012., Centar za mirovne studije i Centar za nove inicijative vas pozivaju na:

 

  • premijerno prikazivanje spota kojeg su studenti Akademije dramskih umjetnosti u suradnji s volonterom CMS-a snimili na temu anti-rasizma(scenarij i režija: Igor Husak, snimatelj: Martin Šatović, montaža: Luka Gamulin, igraju: Prince Wale Soniyiki, Bruno Jerkušić),
  • reportaže Alenke Marine Grčka o situaciji na grčko- turskoj granici, odnosno rijeci Evros koja je postala nova željena vrata za ulazak neželjenih migranata u Europsku unije. Samo prošle godine na tom području ilegalno je ušlo u Uniju više od 100 tisuća ljudi. To je 90 % svih imigranata koji su ilegalno ušli na područje Europske unije, te
  • filma Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi koji je nastao u programu Mirovnih studija 2010/2011. u koprodukciji Hulahop studija i Centra za mirovne studije, a tematizira položaj migrantskih radnika. Danas je gotovo 200 milijuna migranata pronašlo život u drugim zemljama. Ova pojava otvara niz pitanja poput integracije radnika migranata u odnosu na multikulturalnost (zapadnih) društava, ekonomsku integraciju i prosperitet zemalja udomiteljica zaslugom radnika migranata te ljudska prava migrantskih radnika. U brojnim zemljama uočavamo i podržavamo borbu migrantskih radnika za njihova radnička i ljudska prava.

Nakon projekcija očekuje se premijerno slušanje pjesme „Sam na putu" posvećene posebno ranjivoj skupini migranata - djeci bez pratnje(muzika: Rokambol; tekst: Rokambol, Dino Tremens i Grupa Žen; aranžman: Teo Martinović), a posjetitelji će imati priliku da na panoima u atriju pogledaju prikaz nekoliko područja života imigranata u Hrvatskoj.
Vrijeme: 19h
Lokacija: Teatar ITD Studentskog centra, Savska 25

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.