Obilježavanje FARE tjedna borbe protiv rasizma u nogometu

Large_svi_mi_web

Udruga navijača nogometnog kluba Zagreb „Bijeli anđeli" i Centar za mirovne studije su na zagrebačkom Jarunu u nedjelju 16. listopada, turnirom u malom nogometu po treći put organizirali obilježavanje FARE tjedan borbe protiv rasizma u nogometu u Hrvatskoj.

FARE-ov tjedan borbe usmjeren je na jačanje svijesti javnosti o problemima rasizma i diskriminacije na nogometnim terenima. Budući su rasizam i diskriminacija problem diljem Europe, ideja je da se u razdoblju od 12.-25. listopada putem širokog spektra inicijativa i aktivnosti adresiraju problemi unutar lokalnog kluba ili zajednice, a da se ujedno na europskoj razini predstavi jedinstven stav protiv rasizma i diskriminacije na nogometnim terenima.
Najčešći oblici diskriminacije koji se pojavljuju na nogometnim terenima i oko njih su seksizam, ksenofobija i homofobija. U tom pogledu ni Hrvatska nije iznimka te smo tom prigodom organizirali turnir u malom nogometu na kojem su ekipe bile: Bijeli anđeli, azilanti i tražitelji azila, Udruga mladih antifašista grada Zagreba „Antifa", qSPORT i Centar za mirovne studije. Turnir nije bio natjecateljskog karaktera, već smo igru između timova različitih (diskriminiranih) skupina htjeli iskoristiti kao sredstvo za promoviranje socijalne integracije azilanata i tražitelja azila, naglašavanje bogatstva različitosti i poticanje većeg razumijevanja problema s kojima se pojedine skupine suočavaju.

Nogomet pruža jedinstvenu priliku za borbu protiv rasizma unutar stadiona, a (veće) navijačke skupine utječu na ponašanje velikog broja mladih ljudi koji se identificiraju s njima te zbog toga imaju priliku snažno utjecati na društvenu promjenu u svom okruženju. Zbog toga je šteta što se više nogometnih klubova, navijačkih udruga i drugih organizacija nije uključilo u obilježavanje ovog tjedna. Iduće godine planiramo ponovno obilježavanje FARE tjedan borbe protiv rasizma u nogometu te se nadamo da će nam se pridružiti više različitih timova.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.