Nikola Tesla. Migrant.

Large_tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla i Centar za mirovne studije pozivaju vas na predstavljanje projekta i tribinu na temu tehnologije  i izbjeglica.

Projekt 'Nikola Tesla. Migrant' je osmišljen s dva ključna cilja:

1) pozicioniranje Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao mjesta interkulturalnog dijaloga i susreta i

2) okupljanje fizičkih i javnih osoba (inženjera, programera, dizajnera, aktivista, nevladinih organizacija…) koje doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza. Predstavljanje projekta održat će 18. svibnja u Tehničkom muzeju u 17 i 30 sati.

U svrhu postizanja navedenih ciljeva Muzej pokreće niz aktivnosti usmjerenih na: 1. formiranje web platforme za razmjenu znanja i informacija vezanih uz tehnološke inovacije namijenjene migrantima, izbjeglicama i preostalim marginaliziranim skupinama; 2. poticanje aktivne participacije marginaliziranih skupina (posebice izbjeglica/tražitelja azila) u muzejskim programima (radionicama, akcijama, vodstvima).

 

Projekt je osmišljen i provodit će se u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Centra za mirovne studije. Predstavljanje kreće u 17 i 30 sati.

 

Od 18 sati održat će se tribina Tehnologija i migranti/izbjeglice.

 

Tehnološka industrija uvelike počiva na migrantima. Istraživanje koje je provela National Foundation for American Policy 2016. na 87 američkih "start-up"-ova procijenjene vrijednosti od bilijun i više dolara, pokazalo je da ih je više od polovice osnovano od strane migranata, a 71 posto ih zapošljava migrante na vodećim pozicijama.

 

S druge strane velik broj osoba zaposlenih u tehnološkoj industriji okupljaju se u neprofitna udruženja s ciljem osnaživanja migranata i izbjeglica kroz tehnologiju. Razvijene su i razvijaju se brojne aplikacije koje migrantima, izbjeglicama i onima koji im nastoje pomoći pružaju informacije o tome gdje ići, kome se obratiti, gdje pronaći hranu, sklonište, obrazovanje, posao. U kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj mjeri tehnologija pomaže (i/ili odmaže) migrantima i izbjeglicama, središnje su teme o kojima će se kroz brojne primjere iz Hrvatske i susjednih zemalja raspravljati na tribini.

 

Gosti predavači:

Lea Horvat, Centar za mirovne studije

Branimir Šloser, Slobodna domena, Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Katarina Popović, Info Help 

Filip Milenković, Techfugees Srbija

Eugen Vuković, Zelena akcija

Ana Dana Beroš, arhitektica-istraživačica

 

Voditelj tribine: Zoran Pehar

Preporučite članak: