Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji

Large_tribina

Centar za mirovne studije poziva vas na tribinu o kažnjavanju pomaganja izbjeglicama "Kriminalizacija solidarnosti u Europskoj uniji" u utorak 29. listopada u 10.30 u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb).

 

Hrvatska će uskoro predsjedati Vijećem Europske unije, a kao jedno od glavnih pitanja Europske unije danas postavljaju se migracije. Osim odnosa Europske unije prema ljudima u pokretu, sve više se kristaliziraju primjeri kriminalizacije osoba i organizacija koje tim ljudima pružaju pomoć i podršku.

O stanju u Hrvatskoj i Mađarskoj po pitanju kriminalizacije solidarnosti govorit će predstavnice Pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije te predstavnik Mađarskog helsinškog odbora, dok će se videolinkom javiti humanitarac koji zbog spašavanja života izbjeglica u Grčkoj čeka suđenje i prijeti mu do 25 godina zatvora.

U sklopu tribine bit će predstavljena analiza slučajeva kriminalizacije solidarnosti u Europskoj uniji u kojoj će biti iznesene i preporuke za zaustavljanje ove prakse.

Na tribini će govoriti:

•Ana Ćuća, Centar za mirovne studije

•Zoltán Somogyvári, Mađarski helsinški odbor 

•Maja Kević, Zamjenica pučke pravobraniteljice 

•Seán Binder, humanitarac i student

Tribinu će moderirati Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Osiguran je simultani prijevod na engleski/hrvatski jezik.

Tribina je organizirana u sklopu projekta Snapshots from the Borders koji okuplja organizacije diljem Europske unije u inicijativu #NoMoreBricksInTheWall, koja poziva nadležne institucije da 3. listopada proglase Europskim danom sjećanja i dobrodošlice putem peticije u koju se mogu uključiti svi građani. Ovaj datum od 2016. godine obilježava se u Italiji, kao podsjetnik na nesreću u kojoj je smrtno stradalo 368 izbjeglica u blizini otoka Lampeduze. Vrijeme je da njegovu važnost prepozna cijela Europa i pokaže solidarnost s ljudima koji su u potrazi za sigurnošću te sjećanje na one koji su tijekom te potrage izgubili živote. Projekt Snapshots from the Borders u Hrvatskoj provode Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu suradnju – CROSOL i udruga Domino. Više ovdje.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.