Kako se Europa može ujediniti u solidarnosti s izbjeglicama?

Large_cms_podcast2

Zajednički europski sustav azila (poznat i pod skraćenicom CEAS) je temelj na kojem funkcioniraju svi nacionalni sustavi azila zemalja članica EU. Sustav je kao takav kroz godine pokazao svoje prednosti i nedostatke, no jedan od najvećih izazova doživljava 2015.godine kada se EU suočila s jednom od najvećih humanitarno-političkih kriza. EU najavila je reformu Zajedničkog europskog sustava azila, a njene prve prijedloge očekujemo ove godine.

Upravo zato, u podcastu CMS-a Tea Vidović razgovara o CEAS-u s Gorankom Lalić Novak, Antonijom Pindulić, uz javljanje Camille Wismer Hagen iz Danskoj vijeća za izbjeglice. 

Objašnjavamo što je CEAS, zašto do reforme još nije došlo, zašto o reformi nema koncenzusa između Vijeća i Parlamenta, na koje se sve načine CEAS primjenjuje u različitim nacionalnim kontekstima. Osim toga, dotičemo se najkontroverznijih dijelova CEAS-a – Dublinske uredbe te promišljamo o mogućnostima ukidanja Dublina kroz prizmu opterećenja na države članice EU na rubovima. Jednako tako, eksternalitacija europskog sustava azila je jedan od glavnih prijedloga nekih zemalja članica EU – što bi ona točno značila za rubne zemlje EU i koje su posljedice štetnih ugovora koje EU sklapa s trećim zemljama poput Turske i Libije.

Goranka Lalić Novak je izvanredna profesorica na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu i predsjednica Hrvatskog pravnog centra, u kojem  koordinira i razvija aktivnosti u području azila i migracija. Područjem azila i migracija bavi se intenzivno i na znanstvenoj razini. Objavila je više radova na te teme, a 2016. godine i knjigu pod nazivom Pravni i institucionalni aspekti azila. Razvojem zajedničkog europskog sustava azila i europizacijom nacionalnih azilnih sustava bavi se više od 10 godina. 

Antonia Pindulić je magistra prava specijalizirana u području ljudskih prava s iskustvom rada u različitim ljudsko pravaškim područjima i na različitim razinama, uključujući i institucije EU. Pravnica je u Centru za mirovne studije gdje svoj rad fokusira na prava izbjeglica i drugih migranata te borbu protiv diskriminacije.

Tea Vidović je magista sociologije specijalizirana u području migracija, interkulturalnosti i identiteta. Radi u Centru za mirovne studije, članica je Radne skupine za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita Vlade RH, predaje na Mirovnim studijima i članica je kolektiva Žene ženama. 

Podcast pogledajte na našem youtube kanalu kojem možete pristupiti klikom na sliku, a prijevod na engleski dostupan je na videu na našem fb kanalu - ovdje.

 

 

Podcast je nastao u sklopu projekta „Za otvorenu i sigurnu Europu“ financiranog kroz natječaj „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“, u sklopu kojeg je nastao i policy dokument CMS-a "Reforma Zajedničkog europskog sustava azila - ka derogaciji prava ili prijelomna točka za izgradnju pravednijeg sustava?“, koji možete pronaći ovdje: https://www.cms.hr/hr/publikacije/reforma-zajednickog-europskog-sustava-azila-ka-derogaciji-prava-ili-prijelomna-tocka-za-izgradnju-pravednijeg-sustava

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.