Izmjene pravilnika o boravku u prihvatnim centrima za strance - novo ograničavanje prava izbjeglica i stranaca

Large_je_evo

Ne smije proći neopaženo nastojanje Ministarstva unutarnjih poslova da podzakonskim aktima dodatno ograniči zajamčena prava izbjeglica i stranaca.  Naime, izmjenama Pravilnika o boravku u prihvatnom centru za strance  koje su trenutno u postupku javnog savjetovanja, reguliraju se uvjeti u centrima gdje se stranci, uključujući i izbjeglice, lišavaju slobode. 

Ovim Pravilnikom otvara se vrlo širok prostor za arbitrarno postupanje organa vlasti, daleko od očiju javnosti. Mogućnost posjete iznimno je restriktivna do te mjere da se može uskratiti ukoliko se utvrdi “sklonost nedoličnom ponašanju” posjetitelja, što zaista ostavlja prostor razno raznim interpretacijama. Posjete se moraju najaviti barem dva dana unaprijed, a otvara se i pravna mogućnost nadziranja posjeta. Te restrikcije odnose se kako na organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, tako i na odvjetnike. Time se onemogućava efikasno pružanje pravne i druge pomoći i podrške, krši se ustvno jamstvo na slobodu i neovisnost odvjetništva i onemogućava se monitoring vršenja najrepresivnijih aktivnosti organa vlasti . Već smo svjedočili neopravdanoj uskrati kontakta odvjetnika i organizacijama civilnog društva, s jedne strane, i Madinine obitelji, s druge, dok su bili smješteni i jedan od prihvatnih centara na koju je morao reagirati i Europski sud za ljudska prava. 

Prava na informiranje, na pritužbe, na medicinsku skrb, na obrazovanje, na slobodne aktivnosti neadekvatno su regulirane. Brojna posebna jamstva za djecu nisu predviđena. U mnogočemu su te osobe stavljene u nepovoljniji položaj od zatvorenika bez ikakvog pravnog uporišta. Naime, prihvatni centri za strance koji se nalaze u Ježevu, Trilju i Tovarniku već sada su zapravo detencijski centri, odnosno centri zatvorenog/zatvorskog tipa, a ovima bi se položaj ljudi smještenih u njima još dodatno narušio.

Stoga, pozivamo Ministarstvo unutarnjih poslova da odbaci ovaj prijedlog te da u suradnji s dionicima koji pružaju pomoć i podršku osobama smještenim u prihvatnim centrima donese pravilnik kojim će se poštivati međunarodni standardi (CPT, Odbor UNa za prava djeteta, SPT, Vijeće Europe) i EU pravo.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.