Integracijska politika mora postati prilika za sve!

Large_tea_vidovi__tjedni_izbjeglicama

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u integraciji,  danas je na Markovu trgu u Zagrebu predstavila  9. Tjedne IZBJEGLICAma!, niz javnih događanja koji će se odvijati do 25. lipnja, u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Sisku, Karlovcu, Rijeci, Zadru, Puli te online.

Tjedni IZBJEGLICAma! su prostor susreta novih i starih članova društva u kojem će se razgovarati, razmijenjivati vještine, gledati filmovi, prezentirati dosadašnji rad i planirati novi smjerovi djelovanja, a organizira ih Koordinacija za integraciju devetu godinu za redom, povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja svake godine. 


Aktualna zbivanja u 2022. godini su važni za oblikovanje integracijske politike Hrvatske - politike koju već godinama organizacije civilnog društva okupljene u Koordinaciji za integraciju prate i zagovaraju, zahtijevajući  promjenu smjera  prema stvarnoj provedbi integracije te kvalitetnijoj praksi  u njenoj svakodnevnoj primjeni. Naime, 2022. godine Europska unija je po prvi put u svojoj povijesti aktivirala mehanizam privremene zaštite - mehanizam na temelju kojeg je Hrvatska - u samo jednom danu - pružila zaštitu i utočište tisućama ljudi koji su morali napustiti Ukrajini zbog nesigurnih uvjeta života uzrokovanih oružanim sukobom. Takvu predanost zaštiti Koordinacija za integraciju pozdravlja i  zahtijeva u odnosu na sve osobe u potrebi za utočištem neovisno o njihovom podrijetlu, boji kože ili dokumentima koje su uspjeli ponijeti, spašavajući vlastiti život. Hrvatska i EU su pokazale da imaju mogućnosti, znanje i kapacitet za prihvat izbjeglica.

“Nevolja i potreba nikoga ne diskriminiraju, pa tako ne bi trebali ni sustavi koji su izvorno osmišljeni kako bi ljudima koji su zbog bilo kojega razloga bili prinuđeni potražiti sigurnost utočišta, pružili olakšanje njihovoj patnji i potpomogli integraciju u novu domovinu. Potaknuti primjerom brzog i relativno uspješnog odgovora na ukrajinsku krizu, koja nas je još jednom uvjerila da i naše društvo - samo onda kada to doista hoće i želi! - vrlo lako ostvaruje čak i najviše ideale humanosti, još aktivnije i glasnije dižemo glas da naša pomoć unesrećenima ne bude uvjetovana vlastitim predrasudama i strahovima, već djelatnom ljubavlju koja uvijek traži rješenja i nikoga ne ostavlja bez utjehe”, istaknuo je Entoni Šeperić iz  Isusovačke služba za izbjeglice.

 

Aktivacija privremene zaštite u EU je dugo iščekivani presedan, kojim su izbjeglice iz Ukrajine dobile su pravo na slobodan ulaz u zemlje EU kao i na slobodu kretanja unutar zemalja članica EU, a zemlje članice krenule popravljati poteškoće u integraciji.

 
“Promjene u integracijskim politikama su željene i pohvalne, međutim moraju obuhvaćati sve osobe koje su dio sustava međunarodne i privremene zaštite, bez obzira na zemlju porijekla. Sustav ne smije dopustiti diskriminaciju među izbjeglicama. Pristup sustavu međunarodne i privremene zaštite mora biti dostupan svima koji imaju potrebu za njime, a sustav integracije mora sve osobe tretirati u skladu sa zakonom propisanim pravima. Sustav integracije mora biti takav da ljudima uz osiguranje osnovnih uvjeta za život omogući aktivno i dugoročno uključenje u zajednicu”, istaknula je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Važno je naglasiti kako organizacijama civilnog društva još uvijek onemogućen svakodnevni pristup tražiteljima u hrvatskim centrima za prihvat i smještaj tražitelja međunarodne zaštite, kao i osobama u postupku prisilnog udaljenja. “ Iako je važno voditi brigu za tražitelje azila u doba pandemije Covid-19, takvo stanje je dugoročno neodrživo i štetno, kako za same tražitelje, tako i za naše društvo, jer jedino aktivni doticaj, zainteresirani odnos i kontakt s društvom zemlje primateljice omogućuje humanizaciju sustava međunarodne zaštite i pomaže otklanjanju mogućih problema i prepreka u integraciji, napose sigmatizacije, getoizacije i isključenja”, istaknuto je na konferenciji za medije povodom otvorenja 9. Tjedana IZBJEGLICama!.


Upravo su organizacije civilnog društva često spona jer svojim programima uključuju i izbjeglice i druge građane, a Tjedni IZBJEGLICAma! posvećeni su upoznavanju izbjeglica, ali i drugih stanovnika Hrvatske s programima u kojima mogu sudjelovati, ali i izazovima s kojim se svakodnevno susreću izbjeglice. Jedan od izazova je i učenje jezika, jer bez poznavanja jezika zemlje u kojoj žive, osobama je uskraćen pristup brojnim pravima i uslugama, počevši od obrazovanja, ostvarivanja prava iz sustava zdravstva i socijalne skrbi do zapošljavanja. 


“Mjere u svrhu jezične integracije na razini Republike Hrvatske i dalje se ne provode sustavno, učinkovito i kvalitetno, a prema izvješću Pučke pravobraniteljice, i u 2021. godini bilo je problema sa certificiranjem tečajeva hrvatskog jezika za odrasle i djecu te je kasnila i pripremna nastava za djecu” istanula je Dženana Kalamujić iz Inicijative Centar za edukaciju, koji će ove Tjedne IZBJEGLICAma! organizirati edukacije poput besplatne radionice hrvatskog jezika te radionice storytellinga koje će se održati u sklopu završnog događanja 25. lipnja u Ribnjaku.

 

Centar mladih Ribnjak od ove godine osigurava tjedne programe Hurtok za ljude iz Ukrajine i lokalnu zajednicu, a ove godine su se uključili i u obilježavanje Tjedana IZBJEGLICAma! “Uključili smo se sa željom da otvorimo postojeći prostor i pedagoške kadrove ustanove Centra za kulturu da bi se potakao višesmjerni proces integracije kroz kulturu, ne samo izbjeglica iz Ukrajine, već da u svemu sudjeluju i djeca iz okolnih škola.  Na taj način želimo potaknuti prijeko potrebno otvaranje društva različitostima”, istaknula je Pavlica Bajsić Brazzoduro iz Centra mladih Ribnjak. 

 

Svoje iskustvo podijelila je Yuliia Gurieieva koja je sa svojom kćerkom iz Ukrajine stigla u Hrvatsku i koja je aktivna u Inicijativi Hurtok. Istaknula je kako je zahvalna što je društvo pokazalo dobrodošlicu prema izbjeglicama iz Ukrajine i kako joj prostor za susrete iznimno znači te dodala: “Važno je stvoriti programe koji odgovaraju na stvarne i konkretne potrebe, u koje se mogu uključiti svi kojima je podrška potrebna i oni koji ju žele pružati”.


Upravo će događanja koje donose Tjedni IZBJEGLICAma! podsjetiti kako je važno i moguće graditi društvo u kojem su svi dobrodošli: razgovorima, raspravama, druženjima, predstavljanjem dobrih praksi, dijeljenjem znanja, vještina te kulturnim događanjima, organizacije okupljene u Koordinaciji za integraciju otvaraju prostor za susret i pozivaju sve stanovnike gradova diljem Hrvatske da se pridruže programu. Cijeli program Tjedana IZBJEGLICAma! pronađite ovdje.Za dogovore o medijskim izjavama vezano uz Tjedne IZBJEGLICAma! slobodno kontaktirajte Lovorku Šošić na lovorka.sosic@cms.hr ili na 0981898457.

 

Za više informacija o pojedinim događanjima u sklopu Tjedana IZBJEGLICAma! molimo kontaktirajte organizatore pojedinih događanja.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.