Igra sjenki: dokumentarni film o tinejdžerima izbjeglicama u Rijeci

Large_igra-sjenki

Centrar za mirovne studije u suradnji s Art-kinom organizira projekciju filma dokumentarnog filma Igra sjenki, 9. lipnja u 19 sati u kinu Dječje kuće, koja će biti popraćena edukativnom raspravom o djeci i mladima bez pratnje koja migriraju u potrazi za boljim životom. 

Tinejdžeri koji su pobjegli iz ratom razorenih zemalja svakodnevno pokušavaju prijeći europske granice u potrazi za zaštitom i boljim životom. Putuju kroz svijet sjena kakav nikad ne vidimo: svijet minskih polja, divljih životinja, brzih rijeka, krijumčara i graničara. ‘Igra’ je gorko ironičan izraz za prelazak granica koji je postao uobičajen među ovim mladim izbjeglicama. Riskirajući svoje živote, kreću na putovanje koje često traje mjesecima ili čak godinama. Usput naglo odrastaju. Sada kada su diljem Europe podignute ograde, traženje azila postalo je gotovo nemoguće, a dolazak do konačnog odredišta postao je teži nego ikad.

Dokumentarni film Igra sjenki redateljica Eefje Blankevoort i Else van Driel mozaična je dokumentarna priča u kojoj su iskustva mnogih mladih izbjeglica na cesti spojena u jednu univerzalnu priču, modernu Odiseju.

Film se prikazuje u sklopu 9. Tjedana IZBJEGLICAma!
Sniman je u razdoblju od tri godine, a dijelom su ga snimili i sami glavni likovi svojim mobitelima. Osvojio je brojne nagrade, između ostalih i Veliku nagradu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima – FIFDH u Ženevi, a prikazan je i na brojnim festivalima. Projekcija filma dio je međunarodnog EACEA projekta Shadow Game.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.