Glas izbjeglica kroz fotografski objektiv

Large_1._naslovnica

Abdeen, Amin, Bashirou, Ina, Mohd, Musah i drugi grupa su izbjeglica smještena u nekadašnjem zagrebačkom hotelu Porin koja je u zadnjih godinu dana fotografirala sve ono o čemu su željeli progovoriti koristeći fotoaparat kao medij za neovisno izražavanje o položaju migrantske populacije u Hrvatskoj danas. 

Njihov rad objavljen je u obliku fotografske mini knjige „Želimo te voljeti, umjetnosti“ koju urednički potpisuje zagrebački fotograf Davor Konjikušić, a čija je promocija održana u jučer, u subotu, 6. lipnja 2015. u Galeriji GRETA. 

„Umjetnost i kultura namijenjeni su uglavnom privilegiranima i nije za pretpostaviti da će se migranti baviti umjetnošću. Ali upravo zato smo ovoj publikaciji dali dvoznačni naslov Želimo te voljeti, umjetnosti jer nam umjetničko polje ipak omogućava određenu emancipaciju i daje priliku da progovorimo kao subjekti, a ne kao objekti. Istovremeno ukoliko bi migranti postali umjetnici to bi značilo da su integrirani u društvo koje ih prihvaća u potpunosti, te da je priznat i njihov kulturni kapital. Sudjelovanje u umjetničkoj praksi značilo bi da imaju riješen svoj status, položaj i egzistenciju“, istaknuo je Davor Kojikušić na promociji te dodao kako je samoorganiziranje izbjeglica i njihovo osnaživanje u tom pravcu jedan je od najbitnijih pitanja u borbi za njihova prava. 

„Fotografiju smo željeli iskoristiti kako bi bismo progovorili, pa i makar tiho, o svemu onome što želimo i možemo reći, svjesni da se često i dalje nalazimo u ulozi između subjekta i objekta, hrabrosti i straha, mogućnosti i autocenzure“, poruka je izbjeglica fotografa. 

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za mirovne studije i uz financijsku podršku Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.