Europa mora pomoći SVIM izbjeglicama iz Ukrajine

Large_blue_white_illustrated_international_migrant_day_instagram_post__facebook_cover___1_

Europa mora osuđivati i suzbijati sistemski rasizam koji dio stanovništva stavlja u status osoba drugog reda. Također, Europa mora čvrsto stati iza politika koje jamče jednako postupanje prema svima, bez obzira na boju kože, porijeklo, etničku pripadnost i sl. Pročitajte izjavu Europske mreže protiv rasizma.


Napad Rusije na Ukrajinu vratila je Europu u najmračnije dane. Zabrinuta zbog gubitka života i kršenja ljudskih prava, uključujući rasno profiliranje, Europska mreža protiv rasizma izrazila je solidarnost s narodom Ukrajine i naglasila žurnu potrebu za pronalaženjem miroljubivih rješenja. Ovaj sukob ujedinio je globalno stanovništvo u masovnom iskazivanju solidarnosti i podrške, što je potaknulo svjetske čelnike na brzo djelovanje. No, nažalost je sukob iskorišten i kao sredstvo za normalizaciju rasizma u Europi.

U posljednjih nekoliko dana, brojni izvori dokumentirali su poteškoće s kojima se pri evakuaciji s teritorija suočavaju racijalizirane osobe, posebice crni i arapski studenti, ostali migranti i izbjeglice koji nisu iz EU. Pri njihovom izlasku iz gradova, mnoga svjedočenja upućuju na to da je osobama crne boje kože fizički onemogućen ulazak u vlakove do granice, a kada su na nju stigli, otvoreno im je uskraćena zaštita. Ovo su zapanjujući primjeri rasnog profiliranja. Također, to je u suprotnosti sa službenim porukama poljske vlade da će biti primljeni svi ljudi koji bježe od sukoba..

Takve akcije dovode do  podjele na„dobre” naspram „loših” migranata i osoba pod međunarodnom zaštitom. Ovi dvostruki standardi u suprotnosti su s europskim načelima jednakog postupanja i ne smiju se tolerirati. Ipak, neki novinari zapadnih medija iskoristili su ovu priliku da dodatno trivijaliziraju rasizam tvrdeći kako su Ukrajinci koji traže međunarodnu zaštitu dobrodošli i nisu isti kao „ostali”, neeuropski migranti ili izbjeglice. Riječi poput „civiliziranih” naspram „trećeg svijeta ili „nerazvijenih” samo pojačavaju polarizaciju rasprave. ENAR je podrobno dokumentirao da su racijalizirane osobe nerazmjerno pogođene u kriznim vremenima, bilo pandemijom ili klimatskom krizom. Uz stalno korištenje rasističke i demonizirajuće retorike, čak i u ratnim vremenima, jasna je poruka racijaliziranim osobama u Europi - njihovi životi su manje važni.

Europa ima odgovornost osuđivati i boriti se protiv sistemskog rasizma koji dovodi do stavljanja dijela stanovništva u status građana drugog reda. Čelnici EU moraju se obvezati na čvrsto stajalište o Akcijskom planu EU-a za antirasizam dok svi životi ne budu tretirani kao jednaki u Uniji. Tražimo od europskih čelnika da iskoriste ovu priliku za slanje jasne poruke da rasizam neće biti toleriran i iskazali dobrodošlicu SVIM žrtvama sukoba, u okviru mehanizama EU za hitnu zaštitu.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.