Edukacija sudaca i sutkinja „Zakon o azilu-primjena u praksi“

Large_suci-za_web

Centar za mirovne studije u suradnji s UNHCR-om i Pravosudnom akademijom organizirao je u ponedjeljak, 26. ožujka u Zagrebu cjelodnevni seminar pod nazivom „Zakon o azilu-primjena u praksi". Seminar je bio namjenjen za suce i sutkinje četiri novo uspostavljena upravna suda (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) koji će biti zaduženi za rješavanje žalbi tražitelja azila.

Naime, Člankom 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o azilu uvedene su promjene u sustav azila tako da njegovim stupanjem na snagu 1. siječnja 2012. godine u drugom stupnju više ne odlučuje Povjerenstvo za azil već se protiv odluke Ministarstva unutrašnjih poslova može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom RH.

U programu su sudjelovali i sudjelovale: Fedora Lovričević Stojanović, sutkinja Visokog upravnog suda u Zagrebu, koja je obradila teme Zajednički europski sustav azila i Ograničenje kretanja tražitelja azila, zatim Jasna Barberić iz UNHCR-a s temom Konvencija UN-a o statusu izbjeglica i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (uloga UNHCR-a), Anita Mandić službenica MUP-a koja je govorila o Prvostupanjskom azilnom postupku i procjeni dokaza te Vanja Pudić predsjednik Povjerenstva za azil koji je sucima i sutkinjama prenio Iskustvo Povjerenstva za azil kao drugostupanjskog tijela.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.