Edukacija sudaca i sutkinja o Ekstradicijskom postupku i primjeni načela „non-refoulement“

Large_tuhelj-suci

Centar za mirovne studije u suradnji s Uredom Visokog predstavnika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u RH (UNHCR-a) i Pravosudnom akademijom organizirao je 14. i 15. veljače 2013. godine u Tuheljskim Toplicama dvodnevni seminar pod nazivom Ekstradicijski postupak i primjena načela «non-refoulement». Seminar je bio namjenjen za suce i sutkinje županijskih sudova te Vrhovnog suda RH.

Tijekom 2012. godine nekoliko slučajeva i odluka županijskih sudova RH i Vrhovnog suda RH po pitanju izručenja stranaca i primjene načela non- refoulement (zabrana vraćanja i protjerivanja), ukazali su na manjkavosti zakonodavnog okvira (Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima), te nedostatke sudskog sustava u primjeni međunarodnog pravnog načela zabrane vraćanja stranaca, a posebno izbjeglica na teritorij na kojem im prijeti mučenje, nehumano ili ponižavajuće postupanje, te neprimjerena ili okrutna kazna.

Tim povodom na seminaru su sudjelovali predavači i predavačice: Prof. dr. sc. Siniša Rodin koji je dao Uvod u nacionalno i međunarodno zakonodavstvo vezano uz postupak izručenja, Tatjana Sučec obradila je Zakon o azilu, zatim Sibylle Kapferer iz UNHCR Ženeva koja je govorila o Vezi azila i izručenja te ulozi UNHCR-a, dok su iskustvo zemalja članica Europske unije nam predstavili Lada Paunova sutkinja Žalbenog suda u Sofiji, te Boštjan Zalar sudac Upravnog suda u Sloveniji. Drugog dana Krešimir Kamber, pravni savjetnik na Europskom sudu za ljudska prava održao je predavanje o Standardima Europskog suda za ljudska prava vezanim uz postupke izručenja i upoznavanje s recentnom praksom Suda, a seminar je završio panel raspravom koju su vodili Sibylle Kapferer i Krešimir Kamber.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.