Članak iz njemačkih medija o Vicdan Sahin Özerdem: Westerwelle treba pomoći uhićenoj Mainzanki

Large_bild-vicdan-von-ada

12. listopada 2012. godine, u 17 sati ispred željezničkog kolodvora u Mainzu „Komitee zur Demo" prosvjedom je zahtjevao puštanje na slobodu Vicdan Sahin Özerdem.

Mainz. Parlamentarna stranka Zelenih iz Mainza poziva ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea da se zauzme za tursku novinarku koja je kritizirala režim u Turskoj. 42-ogodišnja Kurdkinja posljednjih osam godina živi u Mainzu, četvrti Finthen, gdje uživa status izbjeglice. Prilikom ljetovanja u Hrvatskoj novinarka je uhićena na temelju turske interpolove tjeralice.
„Molimo federalnu vladu da se zauzme za tursku novinarku Vicdan Sahin Özerdem" pišu voditelj frakcije Daniel Köbler i zagovarateljica prava na azil u stranci Zelenih Anne Spiegel. Ekstradikcijsku prijetnju potrebno je sagledati iz pozicije prava na slobodu medija. Izručenje Turskoj bi prvenstveno ugrozilo zdravstveno stanje Vicdan Özerdem.
Prije deset godina Vicdan Sahin Özerdem pisala je za novine u Turskoj. Presuda na temelju koje Turska traži njeno izručenje temelji se na njenom kritičkom izvještavanju za medije. Na temelju toga je i dobila status izbjeglice u Njemačkoj.
Na blogu http://freevicdan.com „Komitee zur Demo" izvještava o naporima koje krug prijatelja i obitelj nastoji ostvariti da pomogne Vicdan Sahin Özerdem. Prilikom uhićenja zdravstveno stanje Vicdan Sahin Özerdem naglo se pogoršalo: preživjela je posttraumatski stresni poremećaj. U Hrvatskoj je zadržana u Dubrovniku, gdje je privremeno bila smještena u kućnom pritvoru te izgubila 15 kilograma težine.
Prijatelji i obitelj zabrinuti su za Vicdan iz razloga što smatraju da ne bi preživjela ponovno zatvaranje u Turskoj. Zbog ondašnjeg štrajka glađu zadobila je Wernicke-Korsakow sindrom, koji je vrlo teško izliječiti. U jednom doktroskom izvješću stoji: „... prilikom prisilnog prisjećanja, što je u ovoj situaciji bilo neizbježno, postoji mogućnost depresije i suicidalnih misli".

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.