POZIV NA SVEČANO OTVORENJE KUĆE LJUDSKIH PRAVA ZAGREB

Large-noimage

U Zagrebu je krajem prošle godine osnovana udruga pod nazivom Kuća ljudskih prava Zagreb koja će biti jedna od krovnih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Kuću ljudskih prava Zagreb osnovale su neke od najistaknutijih organizacija za zaštitu ljudskih prava: B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, UPIM - Udruga za promicanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i Svitanje - udruga za promicanje mentalnog zdravlja. Navedene organizacije su se u svom dugogodišnjem radu istaknule kao vrlo učinkovite i javnosti vidljive te prepoznatljive.

Kuća ljudskih prava i organizacije osnivačice imaju čast pozvati Vas na svečano otvorenje Kuće ljudskih prava Zagreb koje će se održati na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca 2009. u 12 sati, Selska cesta 112c, Zagreb.

Na svečanosti će govoriti i Kuću otvoriti:

- Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava
- Furio Radin, predsjednik Saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
- Luka Mađerić, predsjednik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske
- Terje Hauge, Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj
- Jelena Pavičić - Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba
- Maria Dahle, izvršna direktorica Human Rights House Foundation
- Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH te predsjednik Kuće ljudskih prava Sarajevo i član Međunarodnog savjeta Human Rights House Network
- Sanja Sarnavka, predsjednica Kuće ljudskih prava Zagreb

Kuća ljudskih prava bit će zajednički prostor navedenih udruga u kojemu će se, uz redovne aktivnosti pojedinih organizacija, provoditi i zajednički programi – pravno i psihološko savjetovanje, edukacijski programi, predavanja, okrugli stolovi itd.

Kuća nije samo simbolično mjesto, već i stvaran fizički prostor koji se sastoji od dvije zgrade u Selskoj ulici u Zagrebu koje u povoljan najam daje Grad Zagreb. Važnost ovog projekta uz Grad Zagreb prepoznala je i Vlada kraljevine Norveške koja je donirala dio novčanih sredstava za obnovu kuća i njihovo pretvaranje u funkcionalan uredski i korisnički prostor namijenjen svim građanima Republike Hrvatske s interesom za promociju i zaštitu ljudskih prava.

Otvorenju će prisustvovati i brojni drugi predstavnici/ce državnih institucija, diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj, međunarodne mreže Human Rights House Network te brojni aktivisti/ice za ljudska prava iz Hrvatske i inozemstva.

Program obilježavanja 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava u Kući ljudskih prava Zagreb je slijedeći:

- 12:00h - svečano otvoranje Kuće ljudskih prava Zagreb
- 13:00h - okrugli stol "Mapiranje područja diskriminacije u pet regija" i promocija publikacije istog naslova (više na www.babe.hr)
- 15:30 - domjenak
- 17:00 - javna rasprava na temu "Solidarnost isključenih" i projekcija dokumentarnog filma Igora Bezinovića "Susret" (više na www.humanrightsfestival.org)
- 19:00 - proslava Dana ljudskih prava uz zakusku

Radujemo se vašem dolasku!

Preporučite članak: