CMS u medijima

Medium_cup6qe9vaaavc9h.jpg-large

Ne može se po državljanstvu ocjenjivati treba li nekome azil

Odluka o pooštravanju kriterija za ulazak izbjeglica, prolazak samo osoba iz Sirije, Afganistana i Iraka te zaustavljanje izbjeglica koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja predstavlja vrlo ozbiljan udarac na vladavinu prava te ljude koji su u potrazi za sigurnim utočištem dovodi u nesigurnu poziciju. Inicijativa "Dobrodošli" upozorava da je nedopustivo odvajanje izbjeglica na one koje su iz tzv. ratnih zona i na ostale. Više pročitajte na N1.

Medium_600600p508ednmain10355475_644777962283510_5570002563682403927_o

Centar za mirovne studije: Kroz nogomet do višeg cilja

Nogomet sveden samo na prividni profesionalizam, jer stvarno u Hrvatskoj nedostaje na svim razinama, s krovnom nogometnom organizacijom kojom vlada ekipa koja ne vodi brigu ni o čemu osim o vlastitim pozicijama moći i beneficijama koje iz toga proizlaze, provodeći sustavno nasilje ove ili one vrste nad neistomišljenicima – ostavlja gorak okus u ustima. No, ne mora sve biti takvo. Pročitajte intervju s Julijom Kranjec iz Centra za mirovne studije o tome kako se kroz nogomet mogu promicati neke drugačije ideje.

Medium_20151107_110709

O govoru mržnje i fašizmu nikada ne treba šutjeti!

"Iako je izborna šutnja, o govoru mržnje i fašizmu nikada ne treba šutjeti! Dapače, svako naše ignoriranje govora mržnje, pravljenje da ono ne postoji dovodi do prešutnog odobravanja", poručili su danas iz Mreže mladih Hrvatske i Centra za mirovne studije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma. Više pročitajte na Halteru.

Medium_huz_bencic_01.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Platforma 112 pozvala stranke na javnu debatu

Civilne udruge okupljene u Platformi 112 strankama su uputile poziv za javnu debatu koja će se održati u ponedjeljak u Novinarskom domu. Pozvani su predstavnici iz Hrvatska raste, Domoljubne koalicije, Naprijed Hrvatska, Koalicije rada i solidarnosti, Mosta, ORaH-a, Živog zida i manjine. Više u prilogu HRT-a.

Medium_p9300038

Azilanti u Splitu kuhali svoja nacionalna jela

Povodom Svjetskoga dana hrane, koji se obilježava 16. listopada i Dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava dan kasnije, u petak je održan gastronomski show u kojemu su azilanti u Hrvatskoj s korisnicima Centra za beskućnike udruge MoSt u splitskome klubu "Ghetto" pripremali svoja nacionalna jela. Više pročitajte na Index-u.

Medium_trenutak-eksplozije-u-ankari

Podrška turskim aktivistima iz Hrvatske: Otpor nasilju!

Inicijativa „Dobrodošli!“ izražava sućut i podršku obiteljima i prijateljima poginulih mirovnih aktivista i građana koji su nastradali jučer tokom mirovnog protesta u Ankari te podržava njihovu daljnju borbu za prava Kurda, a protiv represije i oružanih sukoba. Cijeli članak s portala N1 pogledajte ovdje.

Medium_pxl_250915_11714931-656x365

Volonteri koji pomažu izbjeglicama poručuju da su vidjeli solidarnost u Slavoniji, a kad će je biti u Bruxellesu?

Prošlo je desetak dana otkako su izbjeglice počele u većem broju dolaziti u Hrvatsku i tom se prilikom priopćenjem obratila Inicijativa “Dobrodošli”, koja koordinira pružanje podrške izbjeglicama, i pozvala na poboljšanje uvjeta u prihvatnom centru Opatovac, otvaranje novih centara, pravovremeno inofrmiranje izbjeglica te politički dogovor na razini EU o izbjegličkoj krizi. Cijeli članak novinarke Jelene Tešije s portala Telegram pogledajte ovdje.