Turska novinarka Vicdan Özerdem više nije na tjeralici Interpola

Large_large_large_download

Vicdan Özerdem, turska državljanka kojoj je Njemačka dala azil, a koja je na ljeto 2012. uhićena u Hrvatskoj, temeljem crvenog upozorenja Interpola i zamalo izručena Turskoj, napokon je skinuta s tjeralice Interpola.

Centar za mirovne studije izražava zadovoljstvo ovom odlukom i nada se da se slični slučajevi neće ponavljati.

Naime, Vicdan Ozerdem  turska je novinarka koja je tijekom devedesetih uhićena u Turskoj zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv represije koju turska vlast vrši na slobodu govora, te je u turskim zatvorima provela gotovo deset godina, tijekom čega je u više navrata bila brutalno premlaćivana i podvrgavana vrlo teškim metodama mučenja poput elektrošokova i dugotrajne izolacije. 

2005. godine Vicdan uspijeva dobiti azil u Njemačkoj gdje od tada živi zajedno sa suprugom i sedmogodišnjim sinom. Uhićena je 25. srpnja 2012. tijekom posjeta Hrvatskoj, na državnom prijelazu Metković, usprkos postojanju valjane putničke isprave za izbjeglice zbog raspisane tjeralice od strane turskog Interpola. U studenom 2012.  Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je izručenje Vicdan Ozerdem Turskoj.

Takozvana crvena upozorenja Interpola, iznimno su  problematična, zbog mogućnosti zlouporabe država koje traže izručenje političkih neistomišljenika. Upravo zato je Interpol 2015. promjenio načine svoga postupanja u slučaju crvenih upozorenja, a u tim izmjenama sudjelovao je i Centar za mirovne studije. Naime, Centar za mirovne studije izradio je i Interpolu dostavio svoje preporuke za unapređenje sustava koji se tiče crvenih upozorenja kako se slučajevi poput Özerdem ne bi ponavljali. Bit zahtjeva Centra za mirovne studije odnosi se na situacije u kojima država porijekla izbjeglice, odnosno azilanata, izda crveno upozorenje i izručenje zatraži od države u kojoj se izbjeglica zatekao, ne od države u kojoj uživa azil. 

 

 

Preporučite članak: