Prisilno vraćanje izbjeglica u Hrvatsku nije se smjelo dogoditi - Nezavisni odvjetnik Suda EU

Large_austria_croatia_locator

Nakon što Austrija, unatoč upozorenjima organizacija za zaštitu ljudskih prava, mjesecima vraća izbjeglice koje su za vrijeme tzv. Balkanske rute prošli kroz Hrvatsku, Nezavisna odvjetnica Suda Europske unije jučer je istaknula kako se to nije smjelo dogoditi.

Naime, vraćanja su se pozivala na tzv. Dublinsku uredbu, prema kojoj je prva zemlja u koju izbjeglica neregularno uđe i zemlja u kojoj bi te osobe trebale pristupiti azilu. Hrvatska je, poput drugih zemalja na tzv. Balkanskoj ruti, propustila veliki broj izbjeglica za vrijeme izbjegličke krize (krize sustava međunarodne zaštite, od rujna 2015.do ožujka 2016.) u zemlje njihove destinacije – Njemačku, Austriju i druge - koje su ih pozivale i u kojima  su tražile međunarodnu zaštitu i započele svoju integraciju.
S obzirom na to da su zemlje na balkanskoj ruti same organizirale ulazak i prolazak izbjeglica kroz njihove zemlje, pitanje je može li se takav ulazak uopće smatrati neregularnim. Odgovor na to pitanje još se čeka, a zatražio ga je Visoki sud Slovenije još prošle godine od Suda Europske unije.   

Ovog tjedna nezavisna odvjetnica tog Suda, Eleanor Sharpston donio je iznimno značajno mišljenje prema kojem se takav ulazak ne treba smatrati neregularnim. Nezavisna odvjetnica ne smatra niti da je ulazak bio regularan već da jednostavno pravni mehanizmi EU nisu dizajnirani tako da pokrivaju izvanredne situacije poput ove koja se dogodila za vrijeme humanitarne krize i dolaska velikog broja izbjeglica. Stoga smatra kako bi odgovornost za zahtjeve za zaštitom i pružanje međunarodne zaštite trebaju preuzeti zemlje u kojima su izbjeglice tu zaštitu i tražile.  Upitno je, međutim, hoće li Sud EU prihvatiti mišljenje svojeg Nezavisne odvjetnice, koja je prokazala nedostatke Dublinske uredbe  te pokušala pronaći način za pravedniju raspodjelu odgovornosti unutar Europske unije.

 

A dok Sudovi donose odluke o ovom pitanju, prisilna vraćanja izbjeglica ne prestaju, već su izbjeglice koje su započele svoje živote i integraciju u drugim zemljama, prisiljene ponovno napustiti svoje nove domove, i krenuti ispočetka u drugoj zemlji. Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli zahtijevaju od hrvatskih i europskih institucija da zaustave daljnja prisilna vraćanja u Hrvatsku i omoguće svima koji su prisilno vraćeni izbor žele li ostati u Hrvatskoj ili se vratiti u zemlju gdje su prvi puta zatražili zaštitu. 

 

Foto: Plumoyr, Wikipedia

   

 

 

Preporučite članak: