Ljudska sigurnost

Medium_cms-image-000002791_-_copy

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na gong.hr

Demonopolizacija hrvatskog vanjskopolitičkog aparata, jačanje civilne komponente međunarodne razvojne suradnje, jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije te povećanje transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru – neke su od tema oko kojih je portal gong.hr, imajući na umu stvarne ovlasti koju nosi funkcija za koju se natječu, sučelio predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.

Medium-noimage

Konferenciju za novinare povodom presude Ustavnog suda RH temeljem povrede ljudskih prava u postupanju SOA-e prema kandidatkinji za Savjet za razvoj civilnog društva Sandri Benčić, CMS

Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije organiziraju konferenciju za novinare, u petak, 06. lipnja 2014., u 11:30 h, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, na kojoj ćemo komentirati presudu Ustavnog suda RH u slučaju Sandre Benčić zbog nezakonitog postupanja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 2007. godine, kada je tadašnja vlast naložila sigurnosne provjere kandidata/kinja za Savjet za razvoj civilnog društva.
Medium_zadar

Zadar poslije vojski: Što želimo u bivšim vojarnama?

Osam partnerskih organizacija koje surađuju u projektu PINS: ”Public interest - not saleable“  /  ”Javni interes  - nije na prodaju“, među kojima je i udruga „Eko-Zadar“, pozivaju građanke i građane Zadra da na javnoj tribini iznesu svoje stavove o tome koje sadržaje žele u prostorima bivših vojarni na području Zadra. Javna tribina na temu „Zadar poslije vojski: Što želimo u bivšim vojarnama?“, održat će se u ponedjeljak, 28. travnja 2014., u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. 

Medium_policija_logo1

Poziv na javnu raspravu o modelu građanskog nadzora nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti

U saborskoj proceduri trenutno se nalazi prijedlog izmjena Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima se predviđa uvođenje novog tijela za građanski nadzor nad tajnim provjerama uspostave elektroničke komunikacije od strane policije kao i nad prikrivenim policijskim radnjama. Budući da je predloženi model od strane MUP-a izazvao dosta rasprave u javnosti, Centar za mirovne studije organizira javnu raspravu o nekoliko modela, sa ciljem odabira najefikasnijeg rješenja nadzora. 

Medium_pozivnica_mine

Promocija publikacije "HRVATSKA DVADESET GODINA POSLJE - žrtve mina što rade, kako žive i što trebaju"

povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, Udruga za promicanje jednakih mogućnosti i Centar za mirovne studije pozivaju Vas na promociju HRVATSKA DVADESET GODINA POSLJE - žrtve mina što rade, kako žive i što trebaju. Ova publikacija rezultat je jednogodišnjeg istraživanja osoba stradalih od mina u Hrvatskoj, a publikacija donosi osobna svjedočanstva stradalnika i rezultate provedenog istraživanja o kvaliteti njihova života.

Medium_7313

TURBINA – TURBO TRIBINA: “Deset godina kasnije: što se promijenilo?”

29.10.2001. tijekom projekcije filmova “Posljednja jugoslavenska reprezentacija” i “Lopta nam je pala na glavu” u sklopu regularnih Močvarinih filmskih večeri, tridesetak naoružanih naci-skinheada uletjelo je među gledatelje udarajući koga su stigli. Ovaj jezivi napad bio je medijski najpopraćeniji od svih “akcija” koje su tih godina bile uobičajene po cijelom Zagrebu. Namjera nam je da s gostima, od kojih su mnogi neposredni svjedoci te krvave večeri, napravimo reviziju proteklih deset godina i vidimo koje stvari su se u našem društvu izmijenile od tada.