Ljudska sigurnost

01.10.2014, Ljudska sigurnost

Predstavljanje projekta "MUZIL STARTER" u Puli - korištenje prostornih resursa na poluotoku za razvoj lokalnog poduzetništva i općeg društvenog standarda u gradu"

10678634_717993444941105_6557684803923823312_n_s_thumb

30.08.2014, Ljudska sigurnost

Održana javna tribina "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori - studija slučaja bivše vojarne Samogor na Visu"

P8280019_s_thumbU sklopu Zelene akademije, 28. kolovoza 2014. u Hrvatskom domu na Visu predstavljeni su rezultati istraživanja Centra za mirovne studije o prenamjeni vojnih prostora u civilne.

19.08.2014, Ljudska sigurnost

Poziv na javnu tribinu "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori" - Studija slučaja bivše vojarne Samogor na Visu

Samogor_s_thumbJavna tribina "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori - studija slučaja bivše vojarne Samogor na Visu" održati će se u sklopu Zelene akademije, 28. kolovoza 2014. (četvrtak) u 21h u Hrvatskom domu na Visu. 

16.07.2014, Ljudska sigurnost

Najava konferencije „Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH“

Hvu_petar_zrinski_s_thumbCentar za mirovne studije u suradnji s partnerima i uz logističku podršku Ministarstva obrane RH, a u sklopu projekta „Javni interes – nije na prodaju“ financiranog od strane Europske unije i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH, organizira konferenciju pod nazivom „Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH“. 

11.07.2014, Ljudska sigurnost

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije u stanju provoditi nadzor nad represivnim aparatom

Sos_telefon_112_s_thumbNajnovija događanja oko rada saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povodom predstavke Slavka Linića pokazala su potpunu disfunkcionalnost nadležnog odbora da provede učinkovit i neovisan nadzor nad policijom. 

10.07.2014, Ljudska sigurnost

"Od vojarne do skate parka" - emisija o tome kako su skateri u Zadru kreativno zauzeli bivšu vojarnu

941244_334979726629847_1109068997_n_s_thumbJoš jedna nekretnina u vlasništvu države propada – kompleks bivše vojarne na području Zadra. Stanje bi bilo još lošije da u jednu od zgrada nije ilegalno uselila udruga Zdanje i napravila u njoj skate park – jedini zatvoreni skate park u Hrvatskoj.

16.06.2014, Ljudska sigurnost

Upozorenje građanima i saborskim zastupnicima: Policija i dalje odbija biti pod neovisnim i učinkovitom nadzorom: praćenja, prisluškivanja, izlisti brojeva, lociranje putem mobitela i dalje bez adekvatnog nadzora

Prisluskivanje_telefona_s_thumbUnatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom. 

02.05.2014, Ljudska sigurnost

JNA je Zadru ostavila prostore veličine dva Poluotoka, a mladi i nezavisna scena još uvijek nemaju dom

6_s_thumbU Zadru se, bilo kroz novi ili privremeni sadržaj, koristi oko polovice prostora koji su nekad pripadali vojarnama.  Ipak, evidentan je izostanak uzročno-posljedične veze između broja nekorištenih bivših vojnih zgrada i potreba mladih za prostorom, kao i nedostatak fleksibilnosti upravitelja ovim objektima i prostorima  u odgovoru na „ad hoc“ inicijative. Ovo je zaključak koji proizlazi iz izlaganja i rasprave na javnoj tribini na temu „Zadar poslije vojski: Što želimo u bivšim vojarnama?“, održanoj 28. travnja 2014., u Gradskoj knjižnici Zadar, a osnažen je  pismom koje su sudionicima/cama tribine uputili Savez udruga “Centar nezavisne kulture” i zagovaračka platforma “Okret Potpora”, kao i pitanjima postavljenim od strane članova udruge Zdanje. 

24.04.2014, Ljudska sigurnost

Zadar poslije vojski: Što želimo u bivšim vojarnama?

Zadar_s_thumbOsam partnerskih organizacija koje surađuju u projektu PINS: ”Public interest - not saleable“  /  ”Javni interes  - nije na prodaju“, među kojima je i udruga „Eko-Zadar“, pozivaju građanke i građane Zadra da na javnoj tribini iznesu svoje stavove o tome koje sadržaje žele u prostorima bivših vojarni na području Zadra. Javna tribina na temu „Zadar poslije vojski: Što želimo u bivšim vojarnama?“, održat će se u ponedjeljak, 28. travnja 2014., u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. 

28.03.2014, Ljudska sigurnost

Poziv na javnu raspravu o modelu građanskog nadzora nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti

Policija_logo1_s_thumbU saborskoj proceduri trenutno se nalazi prijedlog izmjena Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima se predviđa uvođenje novog tijela za građanski nadzor nad tajnim provjerama uspostave elektroničke komunikacije od strane policije kao i nad prikrivenim policijskim radnjama. Budući da je predloženi model od strane MUP-a izazvao dosta rasprave u javnosti, Centar za mirovne studije organizira javnu raspravu o nekoliko modela, sa ciljem odabira najefikasnijeg rješenja nadzora. 

14.10.2013, Ljudska sigurnost

O ratnom profiterstvu

Oruzje_s_thumbPogledajte razgovor sa Matejom Šurcem, jednim od autora knjige "U ime države" o švercu oružja u 90-ima...  

21.02.2012, Ljudska sigurnost

Održana javna rasprava o prijedlogu Zakona o policiji

Danas je u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava organizirana prva javna rasprava o prijedlogu Zakona o policiji.

15.02.2012, Ljudska sigurnost

Poziv na javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o policiji

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava pozivaju vas na javnu raspravu povodom prijedloga novog Zakona o policiji. 

14.02.2012, Ljudska sigurnost

Poziv na konferenciju za novinare/ke povodom novog prijedloga Zakona o policiji

Murja_s_thumb      Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava pozivaju Vas na konferenciju za novinare/ke povodom objave Konačnog prijedloga zakona o policiji.      

09.12.2011, Ljudska sigurnost

Promocija publikacije "HRVATSKA DVADESET GODINA POSLJE - žrtve mina što rade, kako žive i što trebaju"

Pozivnica_mine_s_thumbpovodom međunarodnog Dana ljudskih prava, Udruga za promicanje jednakih mogućnosti i Centar za mirovne studije pozivaju Vas na promociju HRVATSKA DVADESET GODINA POSLJE - žrtve mina što rade, kako žive i što trebaju. Ova publikacija rezultat je jednogodišnjeg istraživanja osoba stradalih od mina u Hrvatskoj, a publikacija donosi osobna svjedočanstva stradalnika i rezultate provedenog istraživanja o kvaliteti njihova života.

05.12.2011, Ljudska sigurnost

TURBINA – TURBO TRIBINA: “Deset godina kasnije: što se promijenilo?”

7313_s_thumb29.10.2001. tijekom projekcije filmova “Posljednja jugoslavenska reprezentacija” i “Lopta nam je pala na glavu” u sklopu regularnih Močvarinih filmskih večeri, tridesetak naoružanih naci-skinheada uletjelo je među gledatelje udarajući koga su stigli. Ovaj jezivi napad bio je medijski najpopraćeniji od svih “akcija” koje su tih godina bile uobičajene po cijelom Zagrebu. Namjera nam je da s gostima, od kojih su mnogi neposredni svjedoci te krvave večeri, napravimo reviziju proteklih deset godina i vidimo koje stvari su se u našem društvu izmijenile od tada.

01.06.2011, Ljudska sigurnost

Poziv na tribinu "Politička situacija u Iraku"

Iraq_s_thumbGONG će od 5. – 10. lipnja ugostiti predstavnike al-Mirat centra za praćenje medija iz Iraka u njihovoj studijskoj misiji u Hrvatskoj. Studijska misija ima namjeru osigurati al-Miratu vrijedna sredstva i uspješne modele kako bi povećali transparentnosti medija i unaprijedili ulogu medija u iračkoj demokratskoj tranziciji.    

21.02.2011, Ljudska sigurnost

Zajedničko mišljenje organizacija civilnog društva o Poglavlju 23

Poglavlje_23_s_thumbIzvještaj - Zajedničko mišljenje hrvatskih organizacija civilnoga društva o spremnosti Republike Hrvatske na zatvaranje pregovora u 23. poglavlju - Pravosuđe i temeljna ljudska prava - predstavlja zajednička nastojanja skupine organizacija civilnog društva s dugogodišnjem iskustvom na području zaštite i promicanja ljudskih prava.

19.02.2011, Ljudska sigurnost

Tiskovna konferencija o Poglavlju 23 na Markovom trgu

Vlada_rh_s_thumbB.a.B.e - Budi aktivna. Budi emancipirana., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za LGBT ravnopravnost (Zagreb Pride, Queer Zagreb i LORI - Lezbijska organizacija Rijeka), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Zbor istraživačkih novinara Hrvatske i Zelena akcija pozivaju na konferenciju za novinare u ponedjeljak, 21. veljače 2011., u 10 sati na Markovom trgu.

17.02.2011, Ljudska sigurnost

Poziv na okrugli stol o nacrtu Zakona o policiji - pomaknut termin održavanja!

Policija_s_thumb Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava ovim putem pozivaju Vas na okrugli stol o nacrtu Zakona o policiji koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri. Okrugli stol namjenjen je prvenstveno organizacijama civilnog društva i javnosti kako bi ih se što bolje upoznalo sa sadržajem novog Zakona ali ujedno i kako bi se čuli komentari organizacija civilnog društva na prijedlog teksta Zakona. Okrugli stol će se održati 22. veljače 2011. godine od 12,30 do 14,30 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c u Zagrebu.

23.01.2011, Ljudska sigurnost

Zapisnik i komentari sa rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti za OCD-e

Photo-full-20012011v_s_thumbU prilogu se nalazi zapisnik sa rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti održane u organizaciji Centra za mirovne studije i Heinrich Boll Stiftunga u Kući ljudskih prava 20. 1. 2011. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u iznimno živoj i konstruktivnoj raspravi.  

17.01.2011, Ljudska sigurnost

Poziv na javnu raspravu o nacrtu Strategije naiconalne sigurnosti Republike Hrvatske

Security_s_thumb Centar za mirovne studije i Heinrich Boll Stiftung pozivaju Vas na raspravu o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti RH koja će se održati 20. siječnja 2011. od 13-15 sati godine u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c.

16.06.2010, Ljudska sigurnost

Okrugli stol i prezentacija CMS publikacije u Briselu

Centar za mirovne studije predstaviti će u Briselu publikaciju  „Preporuke za sigurnosnu politiku EU temeljem iskustva izgradnje mira država nastalih dezintegracijom Jugoslavije" i održati raspravu na tu temu. 

10.03.2010, Ljudska sigurnost

Poziv na okrugli stol: „Sigurnosna politika izgradnje mira u zemljama bivše Jugoslavije"

Eu_s_thumbOkrugli stol će se održati u četvrtak, 8.4.2010. u Europskom domu, Jurišičeva 1/I, s početkom u 10h.  

25.04.2010, Ljudska sigurnost

Publikacija "Sigurnost Od koga, za koga? Prilozi diskusiji o sigurnosnoj politici RH"

Hbs-sigurnost-naslovnica_284170_s_thumbFondacija Heinrich Boll Stiftung Hrvatske izdala je publikaciju o sigurnosnim politikama u kojoj se nalazi nekoliko tekstova koji tematiziraju koncept ljudske sigurnosti. U publikaciji se nalazi i tekst Gordana Bosanca ispred Centra za mirovne studije na temu "Izgradnja mira i ljudska sigurnost kao okosnice hrvatskih sigurnosnih politika".

02.04.2010, Ljudska sigurnost

Sigurnosna politika izgradnje mira u zemljama bivše Jugoslavije

16.10.2008, Ljudska sigurnost

Okrugli stol "Zakon o sigurnosnim provjerama; normativna rješenja i praksa" 2008.

Centar za ljudska prava organizira okrugli stol o novo Zakonu o sigurnosnim provjerama. Stol će se održati u ponedjeljak 20. 10. 2008.  u 10h u Centru za ljudska prava, ul. Kralja Držislava 6.

04.03.2008, Ljudska sigurnost

Političke i ekološke posljedice širenja NATO-a: Iskustva Slovenije i Italije

Centar za mirovne studije i PCAP International pozivaju Vas na tribinu: Političke i ekološke posljedice širenja NATO-a: Iskustva susjeda Slovenije i Italije   koji će se održati u četvrtak, 13.03. 2008. u 18 sati u dvorani Strasbourg Europskog doma, Jurišićeva 1/I u Zagrebu.

04.10.2007, Ljudska sigurnost

Sigurnosno - obavještajne agencije i ljudska prava

Centar za mirovne studije angažiran je oko praćenja rada i zakonske reforme sigurnosno-obavještajnog sustava. Jedni smo od incijatora osnivanja Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u koje smo predložili ispred organizacija civinog društva Sanju Sarnavku iz udurge BABE. Trenutno radimo na projektu izrade dva priručnika: «Ljudska prava i sigurnosno-obavještajni sustav» i «Sigurnosno-obavještajne agencije i građani/ke». Priručnici će izaći iz tiska početkom 2008. godine, a izradu priručnika financira Vlada RH.

17.09.2007, Ljudska sigurnost

ALTERnatoR - alternativa pristupu RH NATO-u

Centar za mirovne studije priključuje se u javnu raspravu oko potencijalnog pridruženja RH NATO savezu kroz prezentaciju hrvatskoj javnosti dvaju važnih segmenata vezanih uz sigurnosnu politiku RH.Dosadašnja vladina politika priključenja RH NATO savezu i prateća javna rasprava obilježena je s dva dominantna problema – manjak transparentnosti i nedostatak bilo kakve alternativne politike. Takav nekritičan, pasivan i za javnost nedovoljno otvoren proces odlučivanja i provođenja nacionalne sigurnosne politike smatramo opasnim po kvalitetu i stabilnost demokracije i sigurnost hrvatskog društva.Svojim sustavnim zagovaračkim djelovanjem CMS tijekom narednih godinu dana namjerava pozitivno utjecati na upravo ta dva problema vezane uz vladine politike priključenja RH NATO savezu, putem dvije ključne inicijative:1. promocija alternativne sigurnosno-razvojne politike ulasku RH u NATO – ALTER-NATO -R - Platforma za izgradnju mira2. temeljitog praćenja komunikacijske strategije vlade RH vezane uz proces priključenja RH NATO savezu (NATO WATCH) kontinuiranom analizom medijskih napisa te dokumenata i objava Vlade RH