CMS i GONG - Priopćenje povodom kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu

Large_cms-logo

"Očekujemo argumentirani razgovor o budućnosti Europske unije"

Zagreb, 8. travnja 2014. - Povodom početka kampanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, Centar za mirovne studije i GONG najavljuju da će budno pratiti poruke kandidata i predstavnika stranaka koje se kandidiraju na ovim izborima te da će posebno kritično pristupati svim oblicima poticanja mržnje i netrepeljivosti.

Prošlogodišnje je izbore obilježila rekordno mala izlaznost birača te kampanja koja nikako nije ispunila svoju primarnu svrhu, a to je informiranje birača o stavovima kandidata o temama koje su važne na europskoj razini. Posebno nas brine što smo uoči prethodnih izbora zastupnika u Europskom parlamentu mogli čuti vrlo ksenofobne i diskriminatorne izjave pojedinih kandidata i kandidatkinja. Poučeni tim iskustvom, ovim putem poručujemo svim kandidatima i kandidatkinjama na 25 lista da ćemo pratiti njihove aktivnosti i poruke koje odašilju u javnost te o njima redovito kritički obavještavati javnost u Hrvatskoj. Centar za mirovne studije će posebno pratiti sve izjave kojima se poziva na netrepeljivost ili mržnju prema nacionalnim i vjerskim manjinama, strancima, LGBT osobama i svim drugim skupinama koje žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Želimo da se u ovoj kampanji zaista govori o temama koje su važne za svakodnevni život građana Republike Hrvatske i Europske unije, poput kvalitete demokracije, zapošljavanja, radničkih prava, socijalne politike, obrazovanja i zaštite okoliša te javnih dobara. Stoga ćemo u suradnji s drugim organizacijama civilnog društva udruženima u Platformu 112 organizirati savjetovanja kako bi se prema kandidatima uputila konkretna pitanja o kojima se očekuje očitovanje. Kulminacija kampanje očekuje se 19. svibnja kada će GONG u Zagrebu organizirati sučeljavanje kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu. Iako GONG neće promatrati izborni dan na biralištima, pratit će poštivanje izbornih procedura i rad nadležnih institucija poput Državnog izbornog povjerenstva.

O tome kako izbori za zastupnike u Europskom parlamentu (EP) mogu pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita Europske unije u smislu jaza između otuđenih građana i „birokratiziranog EU čudovišta", GONG piše u nizu novinarskih tekstova pod motom „EU izbori – prva stepenica u smanjenju demokratskog deficita EU“. Kako bi građani informirano donijeli odluku za koga i kako glasati, GONG je na svojim web stranicama objavio izborni kalendar i različite vodiče za građane koji objašnjavaju kako ostvariti svoje biračko pravo.

Osobe za kontakt:

Sara Lalić, Centar za mirovne studije, sara.lalic@cms.hr; 091/898-3510